Szlovén autópálya matrica 2020 ár


A Szlovéniai Köztársaságban az autópályák használatának díja van. A motoros járműveknek utánfutóval vagy anélkül maximum 3,500 kg súllyal a fizetés matricával történik. Az összes típusú 2020-es matrica megvásárolható a hivatalos viszonteladóknál, ezek a matrica jelèt tartalmazzák. 
A matricák típusai és árai:Szlovén autópálya matrica 2020 ár és kategóriák:

Kategória 1:Egypályás gépjárművek 
 Érvényességi  ár
 Héti Szlovén autópálya matrica 
 7,50 EUR
 Féléves Szlovén autópálya atrica
 30,00 EUR
 Éves Szlovén autópálya matrica   55,00 EUR


Kategória 2A: Kempingautók (magasságtól függetlenül) és kètpályás gépjárművek ahol a jármű magassága az első tengely felett nem lépi túl az 1.3 méter magasságot és a jármű nem nehezebb a megengedett 3,500 kilogrammnál utánfutóval vagy anélkül.
 Érvényességi  ár
 Héti Szlovén autópálya matrica
 15,00 EUR
 Havi Szlovén autópálya matrica
 30,00 EUR
 Éves Szlovén autópályamatrica
 110,00 EUR


Kategória 2B: Kétpályás gépjárművek ahol az első tengely magassága meghaladja az 1.30 métert és a maximális tömeg nem lépi át a 3,500 kilogrammot, utánfutóval vagy anélkül.
 Érvényességi  ár
 Héti Szlovén autópálya matrica
 30,00 EUR
 Havi Szlovén autópálya matrica
 60,00 EUR
 Éves Szlovén autópályamatrica
 220,00 EUR


Kategória 2a vagy 2b kategória?Szlovén autópálya matrica Érvényességi idők
Az éves  matrica az előző év december 1-jétől a következő év január 31-ig érvényes (összesen 14 hónap).
A féléves matrica a vásárlás napjától számított hat hónapig érvényes, vagy ha nincs ilyen nap a hatodik hónapban, a hatodik hónap utolsó napjának végéig. 
A havi matrica  a vásárlás napjától a következő hónap azonos számú napjának végeig vagy ha a következő hónapban nincs ilyen nap, a hónap utolsó napjának végéig.

A hétvégi matrica hét egymást követő napon érvényes a felhasználó által megadott időponttól számítva.

A féléves, havi és heti matricát ki kell lyukasztani egy boltban. A lyukak az érvényesség első napját jelölik. A nem lyukasztott matricát nem érvényes. Kérjük, alaposan ellenőrizze, hogy a matrica helyesen ki van lyukasztva.

Szlovén autópálya matrica elhelyezése 
A matricát csak egy járművön lehet használni. A matrica felhelyezése esetén más ragasztók, speciális fóliák, ragasztószalagok és hasonlók használata tilos. 
A matricát elhelyezés előtt mindig alaposan ellenőrizze, hogy a megfelelő dátummal van-e beütve. Ha a matricát nem megfelelően lyukasztották csak akkor lehet ezt jelenteni ha meg egy nem használt matricát mutat be. Ha olyan járművel rendelkezik, amelynek magassága az első tengely felett 1,3 m-nél nagyobb, és ezért 2B-es matricát igényel, akkor ellenőrizheti, hogy a modell már lemértek-e és már szerepel a listánkon. Miután a matricát elhelyezték,  panasz már nem lehetséges.


Szlovén autópálya matrica rögzítése 
A matricát még a fizetésre köteles autopalyara hajtás előtt el kell helyezni! Kérjük olvassák el a használati útmutatást a matrica hátulján mielőtt rögzítenék azt. Egy matricát csak egy járművön lehet használni. Egy már egyszer felragasztott vagy használt matrica az eltávolítás után megsérül. Tilos másfajta ragasztókat, speciális fóliákat, celluxot vagy ezekhez hasonló eszközöket használni. Ezektől a matrica érvénytelen lesz.


Ellenőrzés 
A matricák helyes használatának ellenőrzését  a szlovéniai köztársasági Motorway Company, a rendőrség és a Szlovén Köztársaság  vámigazgatási
végzi. A helyesen felhelyezett és érvényes matrica nélküli járművek számára az autópálya használata a Road Tolling Act (úthasználati díj mozgalom) szerint tilos és 300-800 Eurós bírságot vonz maga után.